2021-02-25 08:05:56• hírek • Bede Emőke

A koronavírus-járvány miatt a hitvesi látogatások száma is megcsappant

Archív felvétel
Archív felvétel

A börtönök világa legtöbbünk számára ismeretlen, hiszen a kívülállóknak csak ritkán nyílik lehetőségük arra, hogy bepillantsanak a büntetés-végrehajtási intézmények falai mögé. Aki valamilyen formában szeretne mégis képbe kerülni az odabent uralkodó helyzetekkel, az a koronavírus-járvány előtti világban élhetett a nyílt nap adta lehetőséggel, most viszont jobbára csak az előző évet summázó jelentésből meríthetünk.

A szatmári börtön 2020-as évértékelőjéből kiderül, tavaly az előző évhez képest kevesebb magán- és hivatalos levelet váltottak a börtönlakók: míg 2019-ben 2494 boríték érkezett vagy hagyta el a börtönt, addig tavaly ez a szám 2356 volt. E téren tehát számottevő változás nem mutatkozott, az online beszélgetések száma azonban durván megugrott: míg két évvel ezelőtt mindösszesen csak 99 internetes kapcsolattartásra adtak lehetőséget a fogvatartottaknak, 2020-ban – vélhetően a szigorú korlátozások okán – ez a szám 4075-re ugrott.


Az online térben tehát számottevően megugrottak az interakciók, a személyesen történő találkozók azonban igencsak háttérbe szorultak a koronavírus miatt. Míg például 2019-ben 2311 alkalommal hoztak csomagot a hozzátartozók, tavaly mindösszesen csak 1500-szor volt erre lehetőség. Elmaradtak a hitvesi látogatások is: a pandémia előtti évben 235, egyenként három órás légyottra került sor, 2020-ban csupán 74 ilyen alkalmat engedélyeztek a bentlakóknak.


Azt nemigen kell magyaráznunk, hogy ha ennyi embert ilyen kis helyre zsúfolnak össze, ott bizony nem fenékig tejfel az élet. Történnek bőven kihágások, szabálysértések is, melyek minden esetben komoly szankciót vonnak maguk után. 2020-ban 13 alkalommal érkezett jelentés rabok közötti agresszióról, s tavaly került sor arra a börtönlázadásra is, melynek során egy cellatűzben hárman életüket vesztették. A fegyelmi bizottság a jelzett problémák okán 37 alkalommal figyelmeztetésben részesítette a rendbontókat, 15 esetben eltiltották őket a kulturális, művészeti és sporttevékenységeken való részvételtől, 12 fogvatartottól megvonták a munkavégzési lehetőséget, 28 esetben a börtön boltjában való vásárlástól tiltották el az érintetteket, 7-szer a látogatófogadási jogot vonták meg, 8 alkalommal pedig a magánelzárás mellett döntött a fegyelmi bizottság. Egyértelmű tehát, hogy a szabálysértéseket kemény kézzel büntetik odabent, azonban a jó magaviseletű rabok is megkapják a jussukat.


A beszámolóból az is kiderül, hogy a tavalyi évben 1163 jutalmazási javaslatot nyújtottak be az értékelő bizottságnak. Ezek nyomán 875 esetben engedélyezték, hogy fogvatartottak soron kívüli csomagot kapjanak, 221 alkalommal online beszélgetésre adtak nekik lehetőséget, 28 esetben egy korábban kiszabott fegyelmező intézkedést vontak vissza, 20 esetben a hitvesi látogatások számát növelték meg, 19 alkalommal rövid távú eltávozásra kaptak lehetőséget.


Kiderül továbbá az is, hogy míg 2019-ben 68 darab ún. „negatív esemény” történt a börtön falain belül, 2020-ra számuk 35-re csökkent. Ezek között volt 7 étellel szembeni elutasítás, 6 önmegsebesítés és 12 egymás közötti agresszió is, ugyanakkor 5 alkalommal kényszerítő eszközöket kellett használni a rabokkal szemben, 3-szor tiltott tárgyat találtak náluk, volt három emberéletet követelő gyújtogatás és egy engedély nélküli munkapont-elhagyás is.


A börtönben ülők 47 százaléka 3 és 15 év közötti, 41 százalékuk pedig 1 és 3 év közötti szabadságvesztését tölti. A bentlevők 7 százalékának még egy évet sem kell lehúznia, 4 százaléknak azonban több mint 15 évet kell a rácsok mögött töltenie. Azok aránya, akik életfogytig tartó börtönnel néznek szembe, mindösszesen 1 százalék. A férfiak 48 százaléka visszaesőnek számít, 25 százalékuk rendelkeznek bűnügyi előélettel, de börtönben még nem volt, 27 százalékuknak pedig még soha nem kellett szembenéznie az igazságszolgáltatással.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: